Sabtu, 28 Jun 2008

PENGENALAN

( Klik kat gambar untuk besarkan saiz )

Sekadar berkongsi bersama.... Namun setiap watak yang bakal ku persembahan tiada berkaitan dengan awek-awek aku, eh.. yang hidup maupun yang tiada di muka bumi ini...
Hak cipta adalah terpelihara... namun begitu aku sudah lama ingin menerbitkan karya ini.. tetapi apakandaya langit asyik mendung jer ( tidak selalu cerah ) ... baru nak keluarkan idea, hujan dah turun ( kata pak mustar )... kalau aku terus melukis karang habis basah lak kertas lukisan aku ni... mahal tau kertas lukisan aku ni.. sehelai RM300.00, eh... tak tak.. RM 0.30 jer...

Namun ku ucapkan ribuan terima kasih kepada makwe-makwe yang mengenali diriku ini... eh makwe-makwe lak... syasul syasul... sori sori..

ulang suara... ku ucapkan ribuan terima kasih kepada korang semua yang setia memberi sokongan padu dan hebat kepada daku yang jauh dimata dekat dihati... cewah!... tih tih tih...

Tidak lupa juga kepada rakan taulan yang dah tak merakan ngan aku lagi... terima kasih ku ucapkan... dan yang paling penting sekali kalau nak jalan tu jalanlah ke jalan yang lurus...


Kepada permatahatiku... kaulah pewarna dalam hidupku...
terima kasih kerana bersabar dengan kesabaran ini...

Kepada guru ku halalkanlah pelajaran yang kau curahkan itu...
Good luck and thank you for Cikgu Semi...

Pesanan orang tak berapa pandai nak pesan :
Piiiirah... baru nak jalan satu muka surat pun dah kecoh!!!!!!!!!

Apa-apa pun... mudah-mudahan perjalananku ini akan senantiasa tenang dan aman dengan diringi suara di bawah ini hingga selama-lamanya.... hayooo suara apa itu...???? pada sesiapa yang tak berani tu jangan ler klik video di bawah ni... korang berani ke tak ni... ke besi berani, nasi beriani, berinai, kahwin, majlis temuramah dan sebagainya... berhati-hati yer... baca Bismillahirrohmanirrohim sebelum klik tu...


video

Selasa, 24 Jun 2008

LAWAK MACAM BEST


( kalau nak besarkan paparan di atas tu klik jer kat gambar tu, aku tak marah tak.. hihi... )

Pesanan orang tak berapa pandai nak pesan:
Kalau nak rasa best ke tak best... try ler masuk liang lahad... masa tu... paham-paham sendirik ler... Asataghfirullahal'azim... kita ni ajal maut semuanya atas ketentuannya...

Isnin, 23 Jun 2008

MACAM BAGUS....

kadang kita ni merasa diri kita ni hebat sangat, bagus sangat... bagus ker...
Ada seorang ulama... (ini kisah benar terjadi kepada abang aku sendiri)...
Ulama ini tinggi ilmunya dan datang memberi salam kepada abangku dengan menundukkan kepala dan kelihatan terlalu zuhud... bayangkanlah teman-teman semua... seorang ulama berjumpa kita, kita ni hanya mempunyai sebutir zarah ilmu menghulurkan salam dengan menundukkan kepalanya kepada kita, bercakap dengan lemah lembut dan teratur, sungguh indah dan tenangnya ketika itu.. Masyaallah.. dimana kita sebenarnya...

Teringat kembali lakaran lama...


semalam kemas stor... cari dan selongkar akhirnya jumpa ler artwork aku yang lama-lama dulu... ( dah naik kelabu aku dah paper tu... kalau jual dah taraf potret monalisa bih... hihi.. )
so nak isi kekosongan blog ini aku kongsikan bersama kalian
semua...

Pesanan orang tak berapa pandai nak pesan:
Cermin diri... walaupun kita berada di atas sekalipun, merendah diri adalah taraf yang paling tinggi... so rendahkanlah diri anda.. jangan pulak potong kaki tu jadi biar jadi rendah... parah tu..


Selasa, 17 Jun 2008

MENYESAL TIDAK BERGUNA

AYAH DAN IBU.. AYAH DAN IBU... ITULAH PERMULAAN KAMI... DAPAT MELIHAT BULAN DAN MATAHARI....

video
( klik video di atas dan bacalah dengan tenang nukilan ku ini )

Mak...

Maak...
MAAAAAAAAAAAAAAAAKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Innalillahiwainnailaihirojiun...

MAAAAAAAAAAKKKKKKK!!!!!!!!!!
MAAA aaa aaakkk......
maaak...
maak...

makk...
Kenapa mak pergi makk...
isk isk...

mak... jangan mak... jangan... aaa...
kenapa mak... kenapa...

Ya Allah... kuasamu Maha Besar...

Mak... aku belum sempat bermanja-manja denganmu..
Mak... aku nak peluk mak..
Mak... aku belum sempat membalas budi dan jasamu..
Mak... Aku banyak berdosa padamu..
Mak... ampunilah dosa anakmu ini..
Mak...
Mak... Bangun mak....
maaaaaakkkkk....
abang kakak adik... macamana ni... apa nak buat ni...
cepatlaa...

Dengan sekelip mata keadaan menjadi sunyi sepi seketika...

Mak.. aku rindukan suaramu...
Mak.. aku rindukan gurauanmu...
Mak.. senyumanmu ku rindui...
Mak.. siapa nak mendengar gurauan ku ini...
Mak.. Siapa nak membelai dahi ini...
Mak.. siapa nak menasihatkan anakmu ini...
Mak.. aku nak peluk mak lama-lama.. isk isk....

Mak.. isk isk.....

Aku tak dapat menahan air mataku ini.. bila kali terakhir ku tatap wajahmu...
kenapa muka mak lain.. (dalam hatiku menebalkan mak cuma tak sihat)
Aku tetapkan iman dan tabahkan hatiku..

Mak.. Dulu masa aku kecil aku banyak menyusahkanmu...

Mak.. ingat tak dulu... mak ada bertanya..
waktu itu kita diladang tanaman sayuran... kau bertanya kepadaku...
"Esok besar anak mak nak jadi apa?"
Aku dibelakang tempat duduk basikal dan mak turun menyandar basikal... waktu itu angin segar menghembus kita berdua...
"Aku nak teman mak kat ladang... "
Mak senyum jer... kelihatan lega dengan jawapan aku...
Dan bila besar ini... aku hanya dapat dekat pada mak. Aku tak dapat menolong mak. walaupun kerap aku menjenguk mak, namun kurasakan masih belum cukup untuk ku membalas segala jasa mak.. mak.. isk isk... aku rindu... rindu mak... isk isk...

Mak.. dulu mak ada cerita kat aku...
Dulu aku ada meragam pada mak.. aku macam ingat lagi la mak.. betapa aku menyusahkan mak..
waktu itu umur aku 3 tahun..
Ditengah2 malam aku menangis menyebut " Acah. acah, acah tak henti-henti "
Acah itu mak kata MADRASAH... mak kata aku nak pergi madrasah (surau)... tak dapat aku bayangkan ditengah2 malam mak aku bawa aku kesurau...
dan berkata.. " haaa tengok ada apa kat surau...? ada tak... ada tak... cari apa... cari apa... ?? "
dengan beraninya mak mengambil air tangki surau lalu menyiram tubuhku dengan air itu.
Tidak dapat ku bayangkan ditengah-tengah malam... tanpa ada kemudahan elektrik waktu itu...
aku diam dan mak bawaku balik kerumah dan terus tidur nyenyak... duuu duuu duuu duuu duuu...... zzzzzzzzzzzzzz..........

Mak...
aku banyak meyusahkan mak...

Disaat-saat akhir seminggu sebelum menghembuskan nafas terakhir...
aku sempat mendukung mak... aku bawak ke klinik.. hospital... sempat aku mendukung mak...
mak..
seronok tak aku dukung mak...
Dulu kecik-kecik dulu, mak selalu dukung aku kan.. mesti mak penat kan...
kesian mak... kehulu hilir dukung aku sambil buat kerja..

mak...
maaak...
mak..

Bersemadilah mak dengan aman dan damai...

Kata mak.. jangan lupa sembahyang... kalau dah sakit tua macam aku ni dah susah nak sembahyang..

Tapi sebelum waktu akhir hembusannya.. mak sempat menunaikan solat... mak begitu menjaga solatnya... sungguh kuat mak... walaupun sakit masih terus sembahyang...

Sesungguhnya.. mak... maklah orang yang paling sabar...
Selalu mak nasihatkan aku ketika aku marah akan seseorang...
" Biarkan sahaja... jangan lawan... biarkan... "
Mak walaupun mak ada orang tak suka mak... tapi mak masih berkawan dan tegur orang itu...
Mak... mak sungguh hebat...
" Allah disisi kita insyaallah " aku ingat lagi kata kata mak...

Mak... bagaimana aku nak jadi seperti mak...

Aku tau mak mesti tenang dan bahagia di sana...
Aku dapat rasakannya...
kan mak..
kan..
Seronoknyaaa...
wanginya maakk...
harumyaa...
Pusara mak pun wangi...
Semoga mak aman tenteram di sana...
Semoga mak ditempatkan bersama orang-orang yang beriman..
semoga mak bersama orang-orang yang soleh dan solehah..
Amin... ya rabbal alamin....

Mak...
Aku redha pemergianmu...

Ya Allah ya tuhanku.. kau berilah hidayahmu kepada ibuku di sana... dan juga sekelian umat muslimin dan muslimat... Amin...

Al- Fatihah...

MARLIAH BINTI MUKRI
(14 DISEMBER 1941 - 12 JUN 2008 )

P/S : JENGUK DAN PELUKLAH ORANG TUA KITA SELALU... TAKUT NANTI KITA TAK SEMPAT MERASAKANNYA... MUDAH MUDAHAN PELUKAN KITA ITU MEMBERI SEMANGAT UNTUKNYA BERJUANG MENERUSKAN HIDUPNYA... TIADA GUNANYA MERASA KESAL DAN TERKILAN ANDAI KITA TAK DAPAT MERASAI TUBUHNYA YANG SEDANG HANGAT... PELUKLAH SEKARANG WAHAI ANAK-ANAK... KAU TIDAK AKAN RUGI... ISK ISK ISK...


Selasa, 3 Jun 2008

LAWAK DURJANA

LAWAK TAHAP HAIWAN BERPERANGAI MACAM BINATANG

Kisah ini benar-benar terjadi di sebuah negara padang pasir, negara itu diberi nama ISKETAMBOLATAMPO. Ceritanya cenggini...

Once open the time, ada sorang beauty girl ni kesepian. I dont know how la kan... tiba-tiba dia meet a cat. The cat is very kesian dia tengok. What ever pun, because terlalu kesian, so the girl tu pun ambikla the cat itu for dibela. Ntah macamana, the girl tu very sayang kat cat tu... cat tu pun feel taht dirinya itu disayangi.

Kisahnya, the cat itu manja-manja la dengan girl itu. The girl very happy you know. Al maklumler dah lama alone (orang putih kata ler yer). Dah lama alone gituu.. Ntah macamana the cat itu rasa feel semacam jer kat girl tu... Dah jatuh love kot. The cat pun tak taula yang dia rasa itu, namanya loving.

So, pada satu malam kan, haaaaaaaaaa..... (this is the climaks story)...
The cat ni ntah macamana ter see the girl terbaring ala-ala Britney Spears gitu... Lalu dengan rasa dah tak tahan nih.. almaklumler kucing garong (ganas, brutal), kalau dah garong tu nafsu pun macam setannn syaitannn (nada ahmad nisfu), lalu diterkamnya dan girl tu pun takder lak meronta-ronta help mintak tolong pun... hmmm... masing-masing gersang kot (bukan kumpulan gersang ek, kalau kumpulan gersang tu baik budak-budaknya).

Sehinggalah menimbulkan sak wasangka, dan kita kena ingat tu, kalau dah berdua-dua kat tempat sunyi orang ke three nya adalah Syaitan yang direjam... So, faham-fahamlah kalau dah dibiarkan. Aum.. aum.. aum... ler jadiknya...

So, at here kami sempat mengambil snap the picture about dua dalam satu nih... antara tuan dan haiwan yang bernafsukan binatang. So, jangan bagi tau sesapa tau.. sensord nih... Syyyyyyyyyyyyyyyyy.... liam-liam haaa.....




Hampeh cam siput!!!!!!!!!!

*Pesanan orang tak berapapandai nak pesan :
Kalau manusia bernafsu binatang camner lak ek... panas-panas... Binatang pun tau nak halakan nafsunya... tabik springgg la....